Tablet kopen - welke
 • Register

LOGIN

LOGIN

Registreer

Artikelindex

algemene afbeelding van tablets van nexio computers

 

 

Tablet kopen - Welke

Om te kunnen beslissen welk tablet de beste keuze voor je is, zul je natuurlijk eerst moeten weten wat er mogelijk is en wat de voornaamste verschillen zijn:

 

 • Besturing. Een tablet-pc werkt met een eigen besturingssysteem. Bij de Apple iPad is dit iOS, dat ook gebruikt wordt op de iPhone. Verder zijn Windows en het Android van Google veel gebruikte besturingssystemen op de tablet. Momenteel is vooral Microsoft met Windows 8.1 bezig met een inhaalslag op deze markt. Waar de sterktes en de zwaktes van deze drie liggen, vindt u onder het hoofdstukje ‘Besturingssysteem’.

 • Aanraakscherm. Alle tablets hebben een aanraakscherm (touchscreen). Er zijn twee soorten touchscreens: capacitief en resistief. Capacitief werkt op aanraking van je vinger en resistief op druk. Capacitief is veel prettiger werken. Het is voldoende om het scherm licht aan te raken. Daarom zijn bijna alle tablets inmiddels wel capacitief. Op goedkopere versies vind je soms nog wel resistieve schermen.

 • SIMkaart. Er zijn tablets waar je een SIM in kunt doen, waardoor je echt overal beschikking hebt over draadloos internet. Dus ook daar waar geen WiFi is. Wel op voorwaarde dat er een zendmast staat van bijvoorbeeld de KPN, Of Vodafone. Zie onder voor meer uitleg.

 • Phablets. Inmiddels verschijnen er ook steeds meer zogenaamde phablets. Een samenvoeging van PHone en tABLET. Het is dan ook een smartphone met een schermgrootte die in de buurt komt van de tablet (tusen de 5 en 7 inch). Een phablet is dus een eigenlijk een ‘gewone’ smartphone, maar met een heel groot scherm.

 • Hybrides. Een hybride tablet is een tablet met een bijpassend aanklikbaar toetsenbord waardoor je eigenlijk de beschikking krijgt over een laptop. Wat de voor- en/of nadelen zijn, leest u onder.

 


Formaat

De belangrijkste keuze die je moet maken is het formaat van het beeldscherm. Er zijn grofweg twee uitvoeringen, de 7/8 inch en de 10 inch tablet.

De kleinste van de twee is compacter, past makkelijk in je handtas, of binnenzak, dus handiger voor onderweg. Bij gebruik is de tablet makkelijker te bedienen omdat je ‘m in 1 hand kunt vasthouden. Hij is ook iets lichter en – last but not least - iets goedkoper, met dezelfde specificaties.

Het grotere formaat ‘kijkt’ echter wel prettiger. Tijdens het kijken naar film/video toepassingen is dat natuurlijk comfortabeler. Ook tijdens het surfen op het web is een groter scherm overzichtelijker. Wanneer je je mail leest of beantwoordt of langere teksten wilt schrjven is het ook fijn dat je een groter lettertype kunt instellen.
Dus als je toch niet van plan bent om ‘m ooit buitenshuis te gebruiken, is een groter beeldscherm wellicht de betere keus.

De scherpte van computer- en tablet-schermen wordt aangegeven in pixels (aantal beeldpuntjes horizontaal x verticaal). Hoe hoger de getallen, hoe scherper het beeld.
De hoogst gespotte resolutie is momenteel: 2560 x 1600 (Samsung). Gevolgd door : 2048 x 1536 (Apple iPAd Air-2). Gemiddeld zie je in de markt vaak: 1280 x 800.

 

Mooie afbeelding van een hybride laptop

 

Je ziet ook steeds vaker zogenaamde hybride tablets op de markt verschijnen. Hybride omdat ze worden geleverd met een toetsenbord. Soms ook met grotere schermen dan 10 inch.

Doordat je het scherm met een simpele klik van het toetsenbord kunt afnemen, beschik je daarmee dus eigenlijk over een laptop en een tablet ineen (vandaar de term hybride).
Deze uitvoeringen komen heel dicht in de buurt van een laptop, maar – let op – met een Android besturingssysteem. En dat is nog steeds geen echte vervanger van de laptop! Wanneer je dat wel wilt, zou je beter kunnen kiezen voor een hybride, maar dan met een besturingssysteem van good old Microsoft. Die zijn er inmiddels ook volop.

Wil je meer informatie om te kunnen beslissen of je een tablet of een laptop moet nemen?

 


 

afbeelding van de woorden: naar alle modellen

knop met de woorden: terug naar tablets

 

 


Tablet kopen - Welke

algemene afbeelding van tablets van nexio computers

 

 

Besturingssysteem

afbeelding van Apple Operating system 8

Apple OS.

In alle opzichten uitstekend te noemen. Apple heeft momenteel de beste beeldschermkwaliteit, is intuïtief in gebruik, snel, mooi, dun, licht. Maar… wel heel duur.

Apple heeft er ook voor gekozen om niet de mogelijkheid te bieden het geheugen achteraf te kunnen uitbreiden. Standaard is 16GB gemonteerd. Dat is veelal voldoende, maar wanneer je toch liever 32GB wenst, kost je dat bij aanschaf (op moment van schrijven) maar liefst € 100,-. De meeste andere merken kun je makkelijk later uitbreiden met een 16GB geheugenkaartje van slechts € 20,-. (class 10 nemen, die leest en schrijft sneller).

Een iPAd heeft ook niet de beschikking over allerlei externe aansluitingsmogelijkheden, zoals HDMI (aansluiting op uw TV) en USB. Daarvoor moet je vrij dure adapters aanschaffen. Bedenk ook dat Apple bekend staat om zijn gesloten cultuur. Het is niet makkelijk (vak zelfs onmogelijk) om een Apple te laten communiceren met alles wat niet-Apple is. Daar staat dan wel weer tegenover dat alles wat Apple produceert wel perfect (samen)werkt.


 

afbeelding van Android Operating system

Android.

Sinds een paar jaar zijn de tablets van de betere merken (Samsung, Asus, Acer, Sony) die op Android draaien zeker niet minder van kwaliteit dan Apple (in dezelfde prijsklasse), maar omdat er heel veel aanbieders zijn (merken), heb je veel meer keuzevrijheid m.b.t specificaties en prijs. Er zijn al heel behoorlijke tablets te koop tussen de € 100,- en € 200,-. Zelfs voor minder al tegenwoordig.

Bovendien beschikken deze vaak over veel meer aansluitmogelijkheden (HDMI, USB), zonder dat je daar die dure adapters voor moet aanschaffen. En het geheugen is bijna altijd uit te breiden met een geheugen-chipje vanaf € 9,- (8GB- class 10).

Dus als je wel iets goeds zoekt, maar niet het duurste, zijn er al prima Android-tablets te koop voor de helft van een Apple. Of wanneer je wèl het beste zoekt, maar moeite hebt met de Apple-cultuur, dan zijn de duurdere tablets die op Android werken beslist niet minder van kwaliteit.


 

afbeelding van Microsoft 8.1 Operating system

Microsoft.

Microsoft is de laatste jaren bezig met een enorme inhaalslag. Alle grote merken leveren inmiddels tablets die standaard zijn uitgerust met een volledige (!) versie van Windows 8.1. Niet alleen het bovengenoemde Samsung en Asus, maar ook Toshiba, Dell en HP leveren tientallen modellen met dezelfde, of betere specificaties als de Apple- en de Android-modellen.

Een extra voordeel van het Microsoft besturingssysteem is, dat de indeling op je tablet precies hetzelfde oogt en werkt als op je pc thuis. Je hoeft dus geen halve cursus te volgen om je nieuw aangeschafte tablet te kunnen bedienen.

 

afbeelding van Microsoft 8.1 Operating system

Vaak wordt op tablets die met Microsoft Windows 8.1 draaien, een volledige versie van Office geleverd. Dat is ook een groot voordeel.

 

Microsoft heeft (nog) niet al te veel Apps in de play-markt aan te bieden. Dat wordt in de nabije toekomst wellicht beter, maar op dit moment lopen ze daarmee nog wel achter.


Vuistregel. Wil/moet je op de tablet ook vaak werken, kies voor een merk dat op Microsoft draait. Gebruik je de tablet alleen voor home-and-fun?, denk dan in de eerste plaats aan Apple of Android.


Alleen WiFi? Of ook 3G/4G?

Op dit moment heb je in Nederland vrijwel overal de beschikking over gratis WiFi. Zowel openbaar (Ziggo, UPC), of in elke Horeca gelegenheid. Deze ondernemers willen graag dat we een kop koffie-met-koek bij ze komen nuttigen, dus bieden ze ons graag een gratis verbinding op internet aan.

Zelfs supermarkten bieden al gratis WiFi. Heb je daar nog niet genoeg aan en wil je echt absoluut en overal kunnen internetten?, neem dan een Cell tablet (waar een SIM- kaart in geplaatst kan worden). Meerprijs ca. € 100,-. Plus dan nog de abonnementskosten (vanaf ca. € 10,- per maand).

Kijk uit met prepaid kaartjes. dat lijkt goedkoper, maar allerlei services op je tablet checken ongevraagd je positie. Hup weer vijftig cent weg. Dan is je tegoed snel op.


 

afbeelding van de woorden: naar alle modellen

knop met de woorden: terug naar tablets

 

 


 

Tablet kopen - Welke

algemene afbeelding van tablets van nexio computers

 

 

Technische specificaties

 • Processor - Let vooral op het merk en de snelheid van de processor.
  Qualcomm Snapdragon, of de ARM-Cortex-A(nr), of de Intel Atom processor (nr)… Ze zijn er in tientallen uitvoeringen. De verschillen zijn helaas niet op een A4tje uit te leggen.
  Belangrijke kerngegevens zijn: Hoeveel Cores heeft de processor? Dual (= 2), of Quad (= 4). Dat laatste is natuurlijk sneller, maar ook duurder (vraag het aan de verkoper). Wat is de werksnelheid (kloksnelheid) van de processor? Minimaal is 1,0 GHZ, beter 1,3, 1,5 of zelfs 2,0 Ghz.

 • Geheugen – werkgeheugen. Het interne werkgeheugen (RAM), zou minimaal 1GB moeten zijn, beter (sneller) is 1,5 of 2GB. Hoe groter dit geheugen, hoe sneller je tablet reageert.

 • Geheugen - opslagcapaciteit. Meestal wordt er standaard 16GB geleverd. Dat is vaak ook wel voldoende, maar met een grotere opslagcapaciteit ben je natuurlijk wel beter voorbereid op de toekomst. Bedenk dat je een Apple achteraf niet kunt uitbreiden.

 • Camera. - Vaak hebben we de beschikking over twee camera’s, eentje aan de voorzijde om mee te kunnen beeld- telefoneren, selfies te maken. De kwaliteit van deze lens geeft een redelijk resultaat. Gelukkig is er ook eentje aan de achterzijde gemonteerd om foto’s mee te maken in een veel betere kwaliteit. Voor een acceptabele (afdruk-)kwaliteit zou de resolutie minimaal 2 megapixels (aangeduid als MP) moeten zijn. In de duurdere tablets krijg je vaak een 5MP camera en Apple beschikt zelfs over een 8MP camera in de Air-2.


Verder zou je kunnen letten op zaken zoals batterijduur, gewicht en afmetingen. Deze liggen vaak heel dicht bij elkaar, maar als een paar millimeter, een paar gram, of een half uur extra batterijduur wel heel belangrijk voor je is,
moet je daar dus ook op letten.


Resumee

 

Dat was 't. Hopelijk heb je door dit artikel een beetje meer inzicht gekregen in waar je op moet letten bij aanschaf van een tablet.


Of twijfel je nog steeds of je niet beter een laptop kunt kopen?

 

 

 

 

Wij geven je ook graag uitleg en advies in onze winkel. Het verplicht je tot niets en het verschaft je veel duidelijkheid over wat het beste is voor jou!
Je bent welkom.

  


 

afbeelding van de woorden: naar alle modellen

knop met de woorden: terug naar tablets

 

Ons adres:
Verlengde Hereweg 101
9721 AH Groningen
050 - 20 111 10
050 - 20 111 15
050 - 20 111 25
info @ nexio.nl

Openingstijden:
Maandag 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:30 - 18:00
Woensdag: 09:30 - 18:00
Donderdag: 09:30 - 21:00
Vrijdag: 09:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

ALSO Nederland B.V.

ALSO Nederland B.V. is een dochtermaatschappij van de ALSO Holding AG met vestigingen in 12 Europese landen.
Met een omzet van 6,3 miljard euro is ALSO de nummer 3 IT, Telecommuniciatie en Consumentenelectronica distributeur in Europa. ALSO is, al sinds 1994, geautoriseerd leverancier van componenten, computers, en randapparatuur, netwerkproducten, software en opslagproducten.

In Nederland beschikt ALSO over een landelijk netwerk van zelfstandige computer-speciaalzaken die gezamenlijk opereren onder de naam IT PRO Deals...

IT PRO Dealers - Persoonlijk, flexibel, betrouwbaar.

Uit het Gastenboek

Nadat we al 3 computers via NeXio hadden aangeschaft, nu inmiddels de 2e laptop gekocht. De service en de wijze waarop we te woord worden gestaan is uitstekend. Men weet waar men over spreekt. Reden waarom we Nexio bij onze vriendenkring zeer van harte aanbevelen. Lees meer...

 

Natuurlijk, ook voor mij is die laatste Euro erg belangrijk. Waar ik echter vooral mee geholpen ben, is een automatiseerder die luistert, begrijpt en meedenkt, zodat ik mij op mijn werk kan richten, terwijl zij de technische details uitwerken. Bij NeXio heb ik dat gevonden. Warm aanbevolen! Lees meer...