Toner
  • Register

LOGIN

LOGIN

Registreer

Artikelindex

afbeelding 
van een toner cartridge

 


 

Toner

Lasertechniek werkt volkomen anders dan de techniek van de inktjetprinter. Waar Inktjets gebruik maken van vloeibare inkt, die door heel kleine openingen wordt geperst, werkt een laserprinter met poeder (toner), dat d.m.v. hitte op de kopie wordt geplakt èn gebrand (gefixeerd).

 

 

Wat zijn de verbruiksmaterialen in een laserprinter?

In een laserprinter is o.a. een drum en een tonercartridge geplaatst. Dat zijn beide verbruiksmaterialen. De toner raakt op, maar ook de drum raakt op een gegeven moment uitgewerkt.

 

Afbeelding van een printer drum

 

Wat is een drum?

De drum heet zo, omdat het (vroeger) een grote ronde aluminium trommel was die op een drum lijkt. De vorm is inmiddels veel kleiner geworden, maar de techniek is nog hetzelfde.

Op de drum is een statisch geladen materiaal gespoten (selenium) dat een aantal duizenden keren kan worden belicht. Selenium is een grondstof dat de unieke eigenschap heeft dat het van zichzelf positief geladen is, maar bij belichting 'neutraliseert'. Na verloop van tijd is de selenium laag uitgewerkt en moet de drum worden vervangen.

Daarom kun je een drum beter niet te lang blootstellen aan (zon)licht. Daarmee zou de drum eerder uitgeput kunnen raken en wordt de afdruk vager. Haal een drum pas uit de verpakking als je deze gaat vervangen. Niet eerder.

 

 

Afbeelding van vier toners

 

 

Wat is Toner?

Toner is inkt in poedervorm. Het bestaat uit heel kleine deeltjes poeder, vermengd met een soort gel. Bij verhitting gaan deze kleine poerdeeltjes aan het papier vastplakken. De poeder is ook van een statische lading voorzien (negatief).

 

 

Hoe werkt het?

Laserprinters maken gebruik van de eigenschap van het licht dat witte oppervlakten het licht weerkaatsen en een zwarte oppervlakte het licht absorbeert. Het origineel op de glasplaat wordt belicht en geprojecteerd op de drum.

De statische elektriciteit op de drum zorgt er voor dat, daar waar licht is geprojecteerd (het wit van je origineel) geen poeder wordt opgepikt uit de tonerbak en daar, waar géén licht is weerkaatst (de zwarte tekst van je origineel) wèl poeder aan de drum gaat kleven.

Vervolgens wordt het poeder van de drum overgezet op een vel papier en tussen twee rollen door geperst. Eén van die rollen is extreem heet (kijk daar mee uit!). Op die manier wordt de toner op het papier vastgeplakt èn er in gebrand (gefixeerd).

 

 

afbeelding van een groot aantal bultjes toner in geel, blauw, rood en zwart

 

De voordelen van toner.

Laserinkt (toner) is per afdruk veel goedkoper. Dat is het eerste voordeel.

Maar wanneer je weinig kopieën 'per keer' maakt, blijken bijna alle inktjetprinters heel veel inkt te verbruiken, omdat - voordat er werkelijk geprint wordt - de spuitmondjes in de printkop schoon moeten worden gespoten. Dat is dus de reden waarom de cartridges, ook als je weinig prints maakt, toch heel snel leeg zijn. Je dure inkt wordt als reinigingsmiddel voor de spuitmondjes gebruikt.

Omdat een laserprinter direct klaar-voor-gebruik is (na opwarming) en er niets hoeft te worden gereinigd, maakt het bij een laserprinter niet uit of je de afdrukken direct na elkaar maakt, of juist verdeeld over enkele dagen of weken. Er wordt evenveel toner gebruikt. Dat is een tweede, groot voordeel.

 

 

 

icoon van duim omhoog

 

Andere (niet-financiële) voordelen van toner:

  • De afdruk is direct droog.

  • Vocht is niet van invloed op de afdruk. Een inkt-afdruk wel (toner is watervast).

  • Toners drogen niet uit, cartridge-inkt wel.

  • Afdrukken in kleine oplages met ruime tussenpozen gebruikt niet meer toner, terwijl Inktjets wel veel inkt verbruiken voor het schoonspuiten van de inktmondjes.

 

icoon van duim omlaag

Heeft toner ook nadelen?

Enkele:

  • Het vervangen van toner in een keer is een grotere uitgave dan inkt.

  • Laserprinters zijn niet geschikt voor het printen van foto’s (in glossy kwaliteit).

  • Er komt tonerstof vrij tijdens het printen. Bij kleine volumes is dat geen probleem. Bij grote printvolumes kun je de printer dan beter in een aparte ruimte plaatsen, of dient de werkruimte goed geventileerd te worden.

 

Ons adres:
Verlengde Hereweg 101
9721 AH Groningen
050 - 20 111 10 (verkoop)
050 - 20 111 15 (Techn dnst)
info @ nexio.nl


Openingstijden:
Maandag 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:30 - 18:00
Woensdag: 09:30 - 18:00
Donderdag: 09:30 - 21:00
Vrijdag: 09:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

ALSO Nederland B.V.

ALSO Nederland B.V. is een dochtermaatschappij van de ALSO Holding AG met vestigingen in 12 Europese landen.
Met een omzet van 6,3 miljard euro is ALSO de nummer 3 IT, Telecommuniciatie en Consumentenelectronica distributeur in Europa. ALSO is, al sinds 1994, geautoriseerd leverancier van componenten, computers, en randapparatuur, netwerkproducten, software en opslagproducten.

In Nederland beschikt ALSO over een landelijk netwerk van zelfstandige computer-speciaalzaken die gezamenlijk opereren onder de naam IT PRO Deals...

IT PRO Dealers - Persoonlijk, flexibel, betrouwbaar.

Uit het Gastenboek

Nadat we al 3 computers via NeXio hadden aangeschaft, nu inmiddels de 2e laptop gekocht. De service en de wijze waarop we te woord worden gestaan is uitstekend. Men weet waar men over spreekt. Reden waarom we Nexio bij onze vriendenkring zeer van harte aanbevelen. Lees meer...

 

Natuurlijk, ook voor mij is die laatste Euro erg belangrijk. Waar ik echter vooral mee geholpen ben, is een automatiseerder die luistert, begrijpt en meedenkt, zodat ik mij op mijn werk kan richten, terwijl zij de technische details uitwerken. Bij NeXio heb ik dat gevonden. Warm aanbevolen! Lees meer...