Inktjet of Laser?
 • Register

LOGIN

LOGIN

Registreer

afbeelding van 3 printers bij nexio computers

 

 

Neem ik een inktjetprinter of is een laserprinter beter voor mij?


 

Inktjet

Op de consumentenmarkt wordt de inktjet printer/copier verreweg het meest verkocht. Is ook logisch, want je hebt al een eenvoudige kleuren printer/kopieermachine vanaf € 50,-. En de iets duurdere printers kosten ook nog maar 70 tot 100 euro.

 

De vraag welke je het beste kunt kopen is een beetje lastig te beantwoorden, omdat er vele, vele types en uitvoeringen zijn, met maar weinig prijsverschil. Ook het verschil in kwaliteit tussen de merken onderling is gering.

afbeelding van twee printers, een laserprinter en een inktjetprinter

Overweeg voor jezelf of je gaat voor 'de goedkoopste' of dat je liever een iets uitgebreider type neemt. Voor een paar tientjes meer krijg je model waarmee je foto's kunt afdrukken in een fantastische kwaliteit. Je hebt dan ook direct draadloze verbinding. Voor kantoorwerk is vaak een automatische documenten toevoer geplaatst.
Duurdere modellen zijn vaak ook iets zuiniger in inktgebruik.

 

NeXio heeft altijd modellen in de aanbieding die net even meer bieden dan het goedkoopste model en vaak toch maar € 25,- duurder zijn. Je hebt aan die geringe extra uitgave wel vele jaren meer plezier.

 


Wil je het fijne er van weten? Kom dan langs voor alle uitleg.

 

Als je bedenkt dat je voor € 75,- een volwaardige kopieermachine krijgt, inclusief inkt met een waarde van ongeveer € 50,-, vraag je je wel af hoe dat kan. Het antwoord daarop is heel simpel.

Dat kan ook niet.

 

Fabrikanten zetten hun printers ver beneden de kostprijs op de markt. Maar het verlies op de printers wordt ruimschoots goed gemaakt door enorme winsten op de inkt te maken. Uiteindelijk verdienen ze met deze strategie veeeeel meer.
Daarom is de inkt ook zo duur. De fabrikant verdient het verlies op de printer drievoudig terug door ons veel te veel te betalen te laten betalen voor de inkt.

Vergelijk het met mobiel bellen. Een mobiele telefoon van bijvoorbeeld € 500,- krijg je gratis mee, maar je moet dan nog wel elke maand € 35,- betalen.
Het toestel is natuurlijk niet echt gratis. De prijs van het toestel is in het maandabonnement verwerkt.

Bij printers gaat dat ook zo. Je betaalt de printer als het ware af, door aanschaf van de inkt. Daar is trouwens wel wat aan te doen...

 

afbeelding 
van de woorden: naar alle modellen


 

Kan ik dan niet beter een laserprinter aanschaffen?

Het voordeel van de laserprinter is inderdaad dat de prijs van de toner (de inkt) per afdruk veel goedkoper is. De kosten van een gemiddelde print uit een cartridgeprinter is 9 cent. Voor een laserprint afdruk wordt vaak slechts 4 cent gerekend. Als je veel print, is dat dus aanzienlijk goedkoper.

Een zwart-wit laserprinter is in aanschaf ook niet duurder dan een fullcolor Inktjet printer/copier (althans de lichtere modellen).

Dus wanneer je voldoende hebt aan afdrukken in zwart/wit is de keuze snel gemaakt. Kies voor een Laserprinter. Net zo duur in aanschaf en je print veel goedkoper.

De aanschafprijs van een kleuren Laser Printer/Copier is momenteel nog wel veel duurder! Je verdient die hogere prijs dus alleen maar terug wanneer je veel print.

Wanneer je bijvoorbeeld slechts 100 kopieën per jaar maakt, bespaar je € 5,- per jaar (100 x 5 cent). Dat schiet niet op.
Bij 500 prints/kopieën is het al € 25,- p.j. en bij 2.500 wordt het € 125,- p.j. Dan verdien je de duurdere aanschaf snel terug!


 

Kortom:

 • maak je weinig prints per jaar en full color is wenselijk? Kies voor een Inktjet.

 • Maak je weinig prints per jaar en zwart-wit printen/kopiëren is voldoende? Neem een lichte Laserprinter/kopieermachine. Je print veel goedkoper.

 • Heb je een hoog printvolume per jaar en zwart-wit printen/kopiëren is voldoende? Neem een iets zwaarder uitgevoerde Z/W Laserprinter/Copier. Je print veel goedkoper.

 • Hoog printvolume per jaar en graag in kleur? Een Full Color Laserprinter/Copier is - ondanks de hogere aanschafprijs - uiteindelijk véél goedkoper.

 

Afbeelding van een HP Laser printer scanner copier


 

Zijn er - naast de prijs - nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden? Jazeker. Er zijn nog wel een aantal belangrijke verschillen te melden tussen een inkt- en een laserprinter:

 • Een laserprinter is een stuk sneller dan een Inktjet (belangrijk bij runs met hoge oplage).

 • Een laserprinter is nauwkeuriger dan een inktjet. De letters en lijnen zijn strak en niet wollig.

 • De tekst vlekt niet wanneer deze vochtig wordt. Afdrukken uit een inktjet-printer kunnen niet tegen vocht. Die gaan wel vlekken en vegen.

 • Wanneer je de toner/cassette vervangt, is deze heel fors geprijsd, gemiddeld € 70,-. Het goede nieuws is dat er wel veel meer toner in zit. Gemiddeld voor 1.600 kopieën.
  Een inktcartridge kost gemiddeld € 25,-. Dat lijkt veel goedkoper, maar je mag blij zijn dat er 300 kopieën mee gemaakt kunnen worden. Je zou voor dat zelfde aantal kopieën dus 5 inktcartridges moeten aanschaffen. Ofwel zo'n € 125,- moeten uitgeven. Uiteindelijk ben je bijna twee keer zo duur uit met een inktjet cartridges.

 • Laserprinters zijn minder geschikt voor het afdrukken van glossy foto’s. De afdrukkwaliteit is beslist voldoende voor alle teksten, facturen, logo's, flyers etc. maar het afdrukken van een perfecte fotokwaliteit zit er niet in. Met een zwartwit printer uiteraard sowieso niet, maar ook de foto’s uit de color laserprinters zijn niet zo best, vergeleken met de foto's die uit de cartridge-printer rollen.

 

Meer weten over laserprinters?


afbeelding van de woorden: naar alle modellen

knop met de woorden: terug naar printers, copiers

 

Ons adres:
Verlengde Hereweg 101
9721 AH Groningen
050 - 20 111 10 (verkoop)
050 - 20 111 15 (Techn dnst)
info @ nexio.nl


Openingstijden:
Maandag 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:30 - 18:00
Woensdag: 09:30 - 18:00
Donderdag: 09:30 - 21:00
Vrijdag: 09:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

ALSO Nederland B.V.

ALSO Nederland B.V. is een dochtermaatschappij van de ALSO Holding AG met vestigingen in 12 Europese landen.
Met een omzet van 6,3 miljard euro is ALSO de nummer 3 IT, Telecommuniciatie en Consumentenelectronica distributeur in Europa. ALSO is, al sinds 1994, geautoriseerd leverancier van componenten, computers, en randapparatuur, netwerkproducten, software en opslagproducten.

In Nederland beschikt ALSO over een landelijk netwerk van zelfstandige computer-speciaalzaken die gezamenlijk opereren onder de naam IT PRO Deals...

IT PRO Dealers - Persoonlijk, flexibel, betrouwbaar.

Uit het Gastenboek

Nadat we al 3 computers via NeXio hadden aangeschaft, nu inmiddels de 2e laptop gekocht. De service en de wijze waarop we te woord worden gestaan is uitstekend. Men weet waar men over spreekt. Reden waarom we Nexio bij onze vriendenkring zeer van harte aanbevelen. Lees meer...

 

Natuurlijk, ook voor mij is die laatste Euro erg belangrijk. Waar ik echter vooral mee geholpen ben, is een automatiseerder die luistert, begrijpt en meedenkt, zodat ik mij op mijn werk kan richten, terwijl zij de technische details uitwerken. Bij NeXio heb ik dat gevonden. Warm aanbevolen! Lees meer...