Waarom een Desktop?
  • Register

LOGIN

LOGIN

Registreer

 

Waarom zou ik nog een desktop aanschaffen?

Wanneer je de aanschaf van een nieuwe computer overweegt denk je niet vaak meer in eerste instantie aan een desktop. Eerder aan een laptop. Toch zou je de aanschaf van een desktop niet helemaal moeten uitsluiten. Waarom?

 

 

1. Desktops beschikken over een grotere rekenkracht.

Hoe kan dat?

Intel, de belangrijkste fabrikant van processors, maakt heel krachtige processors. Nadeel van deze rekenkracht is dat dit vrij veel energie verbruikt. Omdat iedereen graag wil dat een laptop zo lang mogelijk op de batterij werkt, kunnen de snelste, stroomvretende processoren niet in een laptop worden gemonteerd. Zo simpel is het.

 

Omdat een processor ook veel warmte produceert is in een desktop een krachtige cooler geplaatst met een grote fan en koelribben van groot formaat. In een desktop is dat geen enkel probleem. Ruimte zat en het stroomvebruik is niet van belang.

In een laptop is daar natuurlijk geen ruimte voor en is stroomverbuik bovendien wel belangrijk. Dus is in een laptop noodgedwongen een veel kleiner type cooler geplaatst. Dat is de tweede reden waarom de snelste processors niet in een laptop kunnen worden geplaatst.

 

Daarom heeft Intel twee uitvoeringen uitgebracht van de i5 processor. In de desktop uitvoering beschikt de Intel i5 over 4 Cores (kernen) en is voorzien van een enorme koeler, terwijl de i5-Mobile (voor laptops) over 'slechts' 2 beschikt. Deze wordt minder warm en is dus voorzien van een veel kleinere coolfan.

 

Bij zwaarder gebruik merk je het verschil in rekenkracht echter wel degelijk. De twee types Intel i5 zijn overigens even duur. Dus je betaalt niet méér voor die grotere rekenkracht.

 

afbeelding van laptop en desktop

 

2.Snellere harddisk

In je desktop wordt gebruik gemaakt van een grote harddisk (3,5 inch). Deze draait supersnel. Hij maakt 7.200 omwentelingen per minuut. Daardoor wordt de data razendsnel weggeschreven. In een laptop is - om ruimte te besparen - een kleinere harddisc gemonteerd (2,5"). De micro-elektronica van deze schijf kan minder zwaar belast worden en draait op 5.400 toeren per minuut. Ook dat verschil is t.o.v. de laptop merkbaar.

 

 

afbeelding van een grote computer monitor

3. Grotere monitor

Aan een desktop kun je een monitor van elke grootte verbinden. De kleinste monitor is nog altijd groter, dan het grootste laptopscherm. Dat kijkt en werkt lekkerder. Door de vele extra aansluitingen op een computer: VGA, HDMI en DVI, kun je bovendien twee monitoren aansluiten (of nog veel meer, via een speciale insteekkaart).

Het zelfde gaat op voor het toetsenbord. Deze is veel groter en daar type je veel prettiger en sneller op dan op het toetsenbord van een laptop. Dus bij wat zwaarder gebruik is een toetsenbord minder vermoeiend.

 

 

 

 


 

 

tekening van een man die aan een computer werkt, met ergonomische pijnpunten in het lichaam.

 

4.Ergonomie

Qua ergonomie is de werkhouding aan een desktop aan je lengte en voorkeuren aan te passen door het toetsenbord te verschuiven t.o.v. de monitor. Je kunt ook de kijkhoek van je scherm veranderen, zonder dat het toetsenbord mee verschuift. Helemaal wanneer je kiest voor een monitor die in hoogte verstelbaar is.

 

5. Onderhoudskosten

Een desktop is door het losdraaien van twee schroefjes te openen. Aangezien een desktop is opgebouwd uit verschillende modules en insteekkaarten, zijn deze bij een defect dus snel bereikbaar en bovendien vervangbaar. De onderhoudskosten van een desktop zijn nog beheersbaar en betaalbaar.

 

6. Upgraden

Een desktop is in de toekomst ook makkelijker te upgraden. De ontwikkelingen op de softwaremarkt gaan zo snel dat de snelle pc van vandaag, 'morgen' al aan de trage kant is. Een desktop is vaak nog wel aan te passen aan deze snelle ontwikkelingen. Het voordeel daarvan is dat je minder snel een nieuwe hoeft te kopen. Je kunt een desktop na een jaar of vijf nog upgraden, waarmee je de aanschaf van een nieuwe, nog 3 a 4 jaar voor je uit kunt schuiven.


 

Resumé.

  • Een desktop beschikt over een enorme rekenkracht, sterker dan die van een laptop.
  • Dat is wel degelijk merkbaar bij gebruik van zwaardere applicaties.
  • Aan een desktop zijn meerdere monitoren aan te sluiten*
  • Op een desktop is het ergonomisch prettiger werken bij zwaar gebruik.
  • Een desktop is goedkoper in onderhoud.
  • Een desktop is in de toekomst uit te breiden / aan te passen.

* Ook de moderne laptop beschikt over een extra (HDMI-)aansluiting. Maar deze is meer bedoeld voor aansluiting op je (smart-)TV.

Meer weten over de verschillen tussen een desktop en laptop?

 

afbeelding 
van de woorden: naar alle modellen

knop met de woorden: terug naar computers, desktops

 

Ons adres:
Verlengde Hereweg 101
9721 AH Groningen
050 - 20 111 10 (verkoop)
050 - 20 111 15 (Techn dnst)
info @ nexio.nl


Openingstijden:
Maandag 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:30 - 18:00
Woensdag: 09:30 - 18:00
Donderdag: 09:30 - 21:00
Vrijdag: 09:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

ALSO Nederland B.V.

ALSO Nederland B.V. is een dochtermaatschappij van de ALSO Holding AG met vestigingen in 12 Europese landen.
Met een omzet van 6,3 miljard euro is ALSO de nummer 3 IT, Telecommuniciatie en Consumentenelectronica distributeur in Europa. ALSO is, al sinds 1994, geautoriseerd leverancier van componenten, computers, en randapparatuur, netwerkproducten, software en opslagproducten.

In Nederland beschikt ALSO over een landelijk netwerk van zelfstandige computer-speciaalzaken die gezamenlijk opereren onder de naam IT PRO Deals...

IT PRO Dealers - Persoonlijk, flexibel, betrouwbaar.

Uit het Gastenboek

Nadat we al 3 computers via NeXio hadden aangeschaft, nu inmiddels de 2e laptop gekocht. De service en de wijze waarop we te woord worden gestaan is uitstekend. Men weet waar men over spreekt. Reden waarom we Nexio bij onze vriendenkring zeer van harte aanbevelen. Lees meer...

 

Natuurlijk, ook voor mij is die laatste Euro erg belangrijk. Waar ik echter vooral mee geholpen ben, is een automatiseerder die luistert, begrijpt en meedenkt, zodat ik mij op mijn werk kan richten, terwijl zij de technische details uitwerken. Bij NeXio heb ik dat gevonden. Warm aanbevolen! Lees meer...