Laptop of Desktop?
  • Register

LOGIN

LOGIN

Registreer

laptop of desktop

De verschillen tussen laptop en desktop worden steeds kleiner.

Vroeger was een notebook een slap aftreksel van een “echte” computer. Traag, slecht beeld, zwaar in gewicht, geen grafische mogelijkheden. Dat is al lang niet meer zo. Een laptop komt qua specificaties heel dicht in de buurt van een desktop. Er zijn modellen met bijzonder zware specificaties op de markt. Daar kun je hetzelfde meedoen, als waar je nog niet zo lang geleden een desktop voor moest aanschaffen (foto-, videobewerking, zwaar gamen). Maar die zijn dan wel duurder dan gemiddeld.

In aanleg kun je dus niet verkeerd kiezen. Beide zijn steeds meer aan elkaar gewaagd.

 

Maar wat zijn dan nog wel de verschillen?

Vanzelfsprekend is een laptop veel mobieler. Vooral de kleinere formaten zijn heel licht en handzaam. Je kunt ze makkelijk meenemen naar je werk, universiteit, school, vakantie, in de trein. Maar ook in je huis heb je voordelen. Je kunt je laptop overal gebruiken: de kamer, slaapkamer, studeerkamer etc. Je hebt geen stroom nodig (enige uren). Je zit dus niet vast aan snoeren en stopcontacten. Een laptop is vaak ook veel stiller.   

Je bent met een laptop ook eindelijk af van die hele wirwar aan draden en draadjes, die alleen maar stof lopen te happen. En na je werk klap je hem dicht, bergt hem op en hij neemt geen ruimte meer in beslag. Een desktop heeft al die voordelen niet natuurlijk.

Maar staat de computer min of meer altijd op dezelfde plaats in je huis en gebruik je de laptop dus als een soort desktopvervanger, dan zou je toch de overweging kunnen maken om voor een desktop te kiezen.

 

Afbeelding van mooie Lenovo Thinkpad laptop

 

 

 

Want – ook al worden de verschillen kleiner – ze zijn er nog wel.

Een desktopscherm is veel groter. De kleinste monitor is nog altijd groter, dan het grootste laptopscherm. Dat kijkt en werkt lekkerder. Door de extra aansluitingen van VGA, HDMI en DVI, kun je bovendien twee monitoren aansluiten (of nog veel meer, via een speciale insteekkaart). Op een laptop met een extra HDMI-aansluiting kan dat ook wel, maar die is meer bedoeld voor aansluiting op je TV. Of je moet de beschikking hebben over een monitor met HDMI aansluiting. maar dan eindig je met twee schermen met een heel verschillende grootte. Werkt niet echt lekker.

logo van Intel i5 processorHet zelfde gaat op voor het toetsenbord. Deze is veel groter en daar type je veel sneller op dan op die priegeltoetsjes van je laptop. Ook de losse muis werkt veel preciezer en prettiger dan het touchpad van je laptop.

Qua ergonomie is de werkhouding aan een desktop bij langdurig werken beter voor je dan werken op een te klein scherm met een te klein toetsenbord en een kijkhoek die niet optimaal is. Meestal zit je voorover gebogen naar je scherm te kijken.

logo van Intel i5 processorIntel heeft m.b.t. de specificaties van laptop- processors rekening te houden met stroomgebruik. Dat mag niet te hoog zijn, i.v.m. je accu-verbruik. Dat speelt bij een desktop niet.* Om stroom te sparen, wordt er daarom door de fabrikant concessies gedaan m.b.t. de snelheidsspecificaties. Wanneer in je laptop bijvoorbeeld een i5 DualCore is geplaatst, krijg je in je desktop (voor dezelfde prijs!) een i5 QuadCore gemonteerd, dus 4- i.p.v. 2 kernen. Dat verschil merk je.

In je desktop wordt gebruik gemaakt van een grotere harddisk (3,5 inch). Dat is een betrouwbaarder techniek dan de micro-elektronica die nodig is om een harddisk in een laptop passend te maken (2,5 inch).
De desktop harddisk kan daardoor ook sneller draaien. Hij maakt 7.200 omwentelingen per minuut, versus 5.400 rpm in een 2,5 inch. Hij schrijft de data dus sneller weg. Ook dat verschil is merkbaar.

 

afbeelding van laptop en desktop

 

Een desktop is opgebouwd uit verschillende modules en insteekkaarten die bij een defect simpel zijn te vervangen (twee schroefjes en hij is open). Een laptop laat zich veel moeilijker demonteren. En – uiteindelijk gedemonteerd - bestaat de inhoud uit een grote plaat die in zijn geheel zal moeten worden vervangen bij een defect aan een van de componenten. Scherm, disk, processor en toetsenbord zijn wel relatief eenvoudig te vervangen.
Hierdoor liggen eventuele onderhoudskosten in de toekomst bij een desktop-pc echter wel lager.

foto van het upgraden van een computerEen desktop is in de toekomst ook makkelijker te upgraden. De ontwikkelingen op de softwaremarkt gaan zo snel dat de snelle pc van vandaag, morgen al aan de trage kant is. Een desktop is vaak nog wel aan te passen aan deze snelle ontwikkelingen. Aan een laptop valt weinig tot niets meer te sleutelen. Dat is dus ook een groot voordeel van het kopen van een desktop. Je hoeft minder snel een nieuwe te kopen. Dus, als je er rekening mee houdt dat je in de toekomst meer rekenkracht nodig hebt, zou je beter een desktop kunnen aanschaffen.

 

* Mocht het stroomverbruik belangrijk voor je zijn, dan valt dit voordelig uit voor de laptop. Bij een gebruik van 8 uur per dag, zal een desktop gemiddeld € 100,- stroom per jaar verbruiken, terwijl een laptop in die situatie ca. € 30,- aan stroom kost.

 


 

Resumé.

  • De verschillen tussen laptop en desktop worden steeds kleiner.
  • Een laptop is veel praktischer, handzamer, mobieler.
  • Voor basistaken is de laptop meer dan geschikt.
  • De laptop neemt veel minder ruimte in beslag in je woonomgeving of kantoor.
  • Op een desktop is het prettiger werken bij zwaar gebruik.
  • Een desktop is goedkoper in onderhoud.
  • Een desktop is in de toekomst uit te breiden en aan te passen.
  • Een desktop wint het qua rekenkracht nog steeds van de laptop.

 

afbeelding 
van de woorden: naar alle modellen

knop met de woorden: terug naar computers, desktops

 

Ons adres:
Verlengde Hereweg 101
9721 AH Groningen
050 - 20 111 10 (verkoop)
050 - 20 111 15 (Techn dnst)
info @ nexio.nl


Openingstijden:
Maandag 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:30 - 18:00
Woensdag: 09:30 - 18:00
Donderdag: 09:30 - 21:00
Vrijdag: 09:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

ALSO Nederland B.V.

ALSO Nederland B.V. is een dochtermaatschappij van de ALSO Holding AG met vestigingen in 12 Europese landen.
Met een omzet van 6,3 miljard euro is ALSO de nummer 3 IT, Telecommuniciatie en Consumentenelectronica distributeur in Europa. ALSO is, al sinds 1994, geautoriseerd leverancier van componenten, computers, en randapparatuur, netwerkproducten, software en opslagproducten.

In Nederland beschikt ALSO over een landelijk netwerk van zelfstandige computer-speciaalzaken die gezamenlijk opereren onder de naam IT PRO Deals...

IT PRO Dealers - Persoonlijk, flexibel, betrouwbaar.

Uit het Gastenboek

Nadat we al 3 computers via NeXio hadden aangeschaft, nu inmiddels de 2e laptop gekocht. De service en de wijze waarop we te woord worden gestaan is uitstekend. Men weet waar men over spreekt. Reden waarom we Nexio bij onze vriendenkring zeer van harte aanbevelen. Lees meer...

 

Natuurlijk, ook voor mij is die laatste Euro erg belangrijk. Waar ik echter vooral mee geholpen ben, is een automatiseerder die luistert, begrijpt en meedenkt, zodat ik mij op mijn werk kan richten, terwijl zij de technische details uitwerken. Bij NeXio heb ik dat gevonden. Warm aanbevolen! Lees meer...